30 Temmuz 2013 Salı

RAMAZAN MUTFAKLARINA SİHİRLİ ELLER DOKUNUYOR-4



DALYAN KÖFTE

Malzeme

1,5 Kg dana döş kıyma
Galeta unu
2 yumurta
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
1 adet orta boy soğan rendelenmiş
1 diş sarımsak rendelenmiş
İçi
500 gr mantar
250 gr rende kaşar
Mısır konserve
Sos
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 kaşık un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kekik
Tuz, karabiber
Yeterince su
Püre
1 kg patates
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
1 tutam muskat, tuz
1 tutam karabiber
1 yumurta
Yapılışı

1-Köftelik malzemelerin hepsi homojen bir şekilde yoğurulur
2-Havuç, yumurta ve bezelye haşlanır.
3-Tezgaha streç flım serilir Köfte hamuru üzerine yayılır . Ortasına doğranmış havuç, yumurta, bezelye konulur. streç yardımıyla rulo yapılır. Fırın tepsisine yerleştirilir.
4-160 derecede pişirilir. Rosto şeklinde kesilir.
5-Patatesler haşlanıp,püre haline getirilir. Süt, tereyağı, muskat, tuz ve karabiber eklenip hafif ateşte on dakika karıştırarak pişirilir.
6-Küçük bir tencereye biraz sıvı yağ ilave edilir. Un konulur ve kavrulur. Salça ve baharatlar eklenir. Bir su bardağı soğuk su ile açılır. Koyu bir sos elde edilir.
7-Servis tabağına önce sıcak püre yayılır. üzerine köfte dilimleri sıralanır. Köftelerin üzerine salça sos gezdirilerek maydanoz ve nane yaprakları ile süslenir. Sıcak servis yapılır…

NOT: Köfte fırına verildiğinde ısıyı kademeli olarak yükseltin yoksa üzerinde çatlaklar oluşur.






LİMONLU PUDİNG
Malzeme


1kilo süt
300 gr şeker
3 kaşık mısır nişastası
2 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
bir tutam tuz
yarım su bardağı limon ve portakal suyu(yaklaşık 1 limon, yarım portakal suyu)
2 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı
1-Tencereye  yumurta sarısı, nişasta, toz şeker, limon kabuğu rendesi ve tuz konur
yavaşça süt ekleyip iyice karıştırılır
2-Daha sonra tencereyi ateşe koyup muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirilir.
3-Muhallebi kıvamına geldikten sonra yağını ve portakal suyunu koyup ocağımızı kapatıp.
Yağ eriyene kadar karıştırmaya devam edilir.
4-İnce delikli tel süzgeçten muhallebi süzülür.
not: Böylece limon kabukları süzgeçte kalmış oluyor ve muhallebimizi servis edeceğimiz kaselere pay ediyoruz.

Not: Soğuduktan sonra buzdolabında servis esnasına kadar muhafaza ediyoruz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder