Malzeme
5 su bar.un
1 su bar.süt
1 su bar su
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çor.kaş.yoğurt
1 çay kaş.toz maya
1 tatlı kaş.tuz
iç
300 gr kıyma
2 adet orta boy kurusoğan
sıvıyağ
tuz, karabiber
1 tutam maydanoz
yağlamak için
200 gr.margarin
3 çor.kaş.tahin
üzeri
1 yumurta sarısı, sıvıyağ
susam veya çörekotu
YAPILIŞI
1-Öncel iç harc hazırlanır. İnce doğranmış kuru soğanlar bir miktar sıvıyağında kavrulur. sonra kıyma eklenir suyunu çekene kadar karıştırarak kavrulur. kıyma Tane tane olunca tuz ve karabiber eklenir ve Ocaktan alınıp kıyılmış maydanoz eklenip, soğumaya bırakılır.
2-Hamur için karıştırma kabına un elenerek konur. Üzerine tuz ve toz mayayı eklenir ve karıştırılır. Unun ortasını açıp süt. su, sıvıyağ ve yoğurt konur, kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlanır.
3-Hamur dinlenirken bir tavada margarini eritilir. sonra ocaktan alıp.İçine tahi eklenir ve karıştırılır.
4-Hamur 3 bezeye ayrılır.İlk bezemizi yaklaşık olarak yarım cm. kalınlıkta açalım.Eritmiş olduğumuz tahinli yağımızdan hamurun her tarafına sürelim. Kenardan içeriye doğru, ortada yuvarlak oluşacak şekilde, hamurdan kesikler yapalım. Kesmiş olduğumuz hamurları yine orta yuvarlak üzerine gelecek şekilde üst üste kapatalım.Elde ettiğimiz bu hamuru unlanmış bir tepsiye koyup bir müddet içindeki yağın donması için buzlukta bekletelim. Diğer kalan 2 bezeyede aynı işlemi yapalım.
5-Buzluktaki ilk beze, tepsi büyüklüğünde açılır. Yağlamış olduğumuz tepsiye yerleştirilir. Üzerine hazırlanmış olan kıymalı harcın yarısını eşit bir şekilde yayılır. Buzluktaki ikinci bezede çıkarıp, açalım. kıymalı harcın üzerine yerleştirilir. Kalan kıyma hamurun üzerine eşit şekilde yayılır. Son bezeyide yine tepsi büyüklüğünde açıp, yerleştirelim.Üzerine sıvıyağ ile yumurta sarısını çırpıp sürülür. Susam veya çörekotu serpilip, ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
6-Böreğimiz piştikten sonra, fırından alınca üzerine hafif su serpelim. Temiz bir örtü örterek bir müddet dinlenmesini sağlanır
ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK LEZZETLİ OLUYOR
YanıtlaSil