Malzeme
2
adet kuzu gömleği
3
bardak pirinç
1
kaşık dolmalık fıstık
1
kaşık siyah üzüm
3
adet soğan
200
gr kuzu ciğeri veya kuzu eti
Tuz-karabiber-yenibahar
Dereotu
2
yumurta sarısı
Yapılışı
1-Öncelikle pilav hazırlanır.Bunun
için pirinci iki kez yıkanıp 15 dakika ıslakta bekletilir.
2-Bir
tencereye çok az zeytinyağı koyup, küçük doğranmış soğanı eklenir ve sotelenir
3-ciğer
yıkanıp küçük küçük doğranır ve soğana eklenip kavrulur.
4-Eğer
et kullanılacaksa, küçük küçük doğranır ve soğana eklenir.Ağzı kapatılıp, et suyunu
salıp çekene kadar pişirilir.
5-Pirinc
ilave edilir hafif kavrulur suyu ilave edilir çekene kadar pişirilir
6-Piştikten
sonra Baharat ve Maydanoz katılır
7-Gömlek
akşamdan veya en azından 2 saat önce ılık suda yumuşasın diye ıslatılır
8-Kuzu
gömleğinden 10 cm. lik parçalar kesilir. Bir kasenin veya kepçenin içine
gömlek parçasını serip. İçine pilavdan yeteri kadar konur ve dışarı sarkan
kısımları pilavın üzerine doğru kapatılır.
9-Gömlek
sarmalarını uygun bir tepsiye ters çevirerek yerleştirilir
10-Üzerlerine
yumurta ve yoğurt sürüp 230 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
Not:
Mutlaka sıcakken servis edin.
KUZU GÖMLEĞİ HAKKINDA
Ciğer sarma, Türkiye lezzet haritasına
Edirne' den işaretli bir Trakya mutfağı uygulamasıdır. Aslında ciğer sarmasının
uygulama ve malzeme özellikleriyle bir Rumeli mutfağı ürünü olduğunu söylemek
daha yerinde olur. Zira sakatatların yöre mutfağında kullanımı oldukça
yaygındır. Bu uygulamada da ciğer ve kuzu gömleği kullanılmaktadır.Eski dönemlerde özellikle Hıdrellez zamanlarında yapılmaktaydı. Besi hayvancılığın olmadığı bu dönemlerde küçükbaş hayvanların kuzuladığı dönemlere bahar aylarında bereketin artmasını, sürüye yeni katılan hayvanlarını müjdelemek için sahipleri tarafından yapılıp konu komşuya dağıtılırdı. Ciğer sarma yapılıp dağıtılması bir çeşit statü göstergesi olarak dahi algı yaratıyordu. Besi hayvancılığın artmasıyla her dönemde körpe kuzu bulunabildiği için bu yemeğin yapımı daha yaygınlaşmıştır. Özellikle Osmanlı mutfağı konseptini taşıyan restaurantların prestijli yemekleri arasında görülmektedir.
Kuzu gömleği nedir?
Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs
kafesindeki organlardan ayıran zar kısmına gömlek denir.
değişik bir tarif
YanıtlaSilevet aren teşekkür ederim...
Sil