11 Ağustos 2014 Pazartesi

İSTANBUL SİMİDİ...




Parmakla sayıları azalan taş fırınlar İstanbulda da azaldı  odun ateşinde pişen çocukluğumda yediğim simitlerin tadını arıyorum...Kendimce simit hakkında bir araştırma yaptım, fırınları gezdim  kaynaklardan yararlandım. Simit hakkında az da olsa birşeyler yazmak istedim.


Simitin çıtır, taze, susamlı ve gevrek olması makbulmuş. Simitin lezzetli olması unun kalitesi, susamın kalitesi fırın ve ustalık becerisi birleşince meydana geliyormuş. Araştırmamda bu işi yapanların İstanbula gelip yerleşen Safranbolu, Kastamonu ve tokatlıların olduğunu öğrendim..



Geleneksel İstanbul simidinin lezzetinde tabiki taş fırının rolü var. Fakat taş fırın değince mutlaka gürgen ve meşe odunuyla yanan fırın olmalı. Günümüzde bazı taş fırınlar doğalgaz veya buharla ısıtılıyor.
Pastane simidi ile sokak simidi eş tutunabilinirmi?  doğma büyüme bir İstanbullu tabiki kara fırın simidinin tadını  herzaman arayacaktır.



günlük yaşantımızda karnımız acıktığında karşımıza çıkan simitciden alınan simit açlığımızı gideren geleneksel bir yiyecektir
Simitin yanında peynir, zeytin birde tavşan kanı çay oldumu deymeyin keyiflere.



 Tarihi Sümbülefendi simitcisi İstanbulun sayılı taş fırınlarından birtanesi hala odun ateşinde simitlerini pişiriyor...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder