13 Ağustos 2011 Cumartesi

GÜLLAÇ




Ramazan denince akla ilk gelenlerden biri de Güllaçtır. güllaç, iftar sofralarında mutlaka yerini alır.
15. yüzyılda mısır nişastası kullanılarak yapılan yufkaların zamanla kuruması, kuruyan bu yufkaların şekerli sütle ıslatılıp kullanılması ile güllaç ortaya çıkmıştır. Malzemeler arasında gül suyu kullanıldığından, önceleri “güllü aş” adıyla tanınan bu tatlı, zamanla güllaç olarak mutfaklarda yerini almıştır. İlk defa 1489 yılında Osmanlı Sarayına girip kısa zamanda sarayda beğeni kazanmıştır..















MALZEME
8 Yaprak güllaç
1 kilo süt
300 gr şeker
1 kahve fincanı gül suyu (arzuya göre)
ceviz veya fıstık veya meyve

Yapılışı:
Sütü derin bir tencerede kaynatıp ocaktan alın.
Şeker ve gül suyunu ilave edip, şeker eriyinceye kadar sütü iyice karıştın.
ılık sütün bir bölümünü güllaç yapraklarını içine alacak genişlikteki bir tepsinin içine koyun.
Yaprakları, teker teker, içi süt dolu kapta hafif yumuşayıncaya dek bekletin.
Islanan güllaç yapraklarını, bir başka tepsiye sermeye başlayın. Güllaç yaprakları sütü çok çabuk emdiği için her yaprağı tepsiye koyar koymaz üstüne yarım kepçe süt ekleyin.
4 yaprak yufka dizdikten sonra yufkaların üstüne çekilmiş fındık, veya ceviz bolca serpin. Kalan 4 güllaç yaprağını da aynı şekilde karışımın üstüne dizin. Yaprakların bol sütlü olmasına dikkat edin. kalan sütü güllacın üzerine gezdirin enson üstünü istediginiz meyvelerle süsleyin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder