BASIN TOPLANTISINA EV SAHIPLIĞI YAPAN REİS GIDA ..
Sabah bizi çok güzel bir kahvaltıyla karşıladı kahvaltıdan sonra basın toplantı salonuna geçtik
REİS GIDA YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET REİS VE EKİBİ nın konuşmalarını dinledikten sonra reis gıda urunleriyle yapılan mutfakta workshopları izledik ve tadım yaptık ürünler hakkında bilgiler aldık REİS GIDANIN EN ÖNEMLİ kampanyası obezieye karşı mücadelesiydi
Reis, obezite mücadelesine ilk başlayan firma oldu
Reis Gıda, 7 yıldır katıldığı her platformda “obezite” ile mücadele
ediyor. 2009 yılında başlattığı, “Abur Cubur Olacağı Budur” ile başlayan
“Obezite Önlenebilir” kampanyası, “Abur Cubura Karnımız Tok” ile devam
etti. 2015 yılında başlatılan “Ev Yemeği Sofrada Hesap Ortada”
kampanyası büyük beğeni topladı ve devam ediyor. 2016 yılında Nielsen
araştırma verilerine göre, “Reis pirinç ve bakliyat kategorisinde, en
güvenilen lezzet, en çok tercih ve tavsiye edilen marka” verisine
ulaşıldı ve 2016 yılı için ‘Reis olsun, afiyet olsun’ kampanya sloganı
oldu. ‘Reis olsun, afiyet olsun’ denilerek; hem bakliyatın sağlıklı
beslenmedeki rolüne, hem ailece sofrada buluşmanın önemine dikkat
çekildi.
Mehmet Reis,
“Kuru
bakliyatta üretimi 2 katına çıkarıp,
1,5
milyar dolar ihracat yapalım”
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO),
Türkiye’nin önerisiyle, 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı ilan etti. FAO’nun
raporlarına göre Türkiye, bakliyat
üretimi yapılacak dünyadaki 4 ülkeden birisidir.
Ülkemiz, bakliyat
üretimine uygun toprak yapısına, yerli tohumlara, ekim bilgisine sahiptir ve ayrıca
son 25 yılda dekar başına (kg) alınan verimlilikte, buğdayda %34, çeltikte
(pirinç) %83, kuru fasulyede %104, nohutta %32, kırmızı mercimekte %64, son
yıllarda ekimi azalan yeşil mercimekte dahi %56 artış yaşandı. Ancak diğer
taraftan, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, son 25 yılda
kuru bakliyat ekili
alanlarında %-66 düşüş; kuru bakliyat üretiminde %-46 azalma gözlendi.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis,
“Bu yıl, 2016 uluslararası bakliyat yılı. Dekar başına verimlilikte artış
yaşanmasına rağmen, ekili alanlarda ciddi düşüş gerçekleşiyor. Bakliyat üretimi
yapılacak topraklarımızı geri istiyoruz, daha fazla üretim yapmak için gerekli
donanıma sahibiz” dedi.
Reis
Gıda Başkanı Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yıl 1 milyon tonu
geçecek kuru bakliyat üretimimizi, ekim alanlarını arttırıp, birkaç yıl
içerisinde 2 milyon tona çıkartarak, 1.5 milyar doların üzerinde ihracat
yapabiliriz. Bereketli Anadolu toprağımızda yerli tohumlar ile üretilen
bakliyatımıza, dünyanın dört bir yanından yoğun bir talep var. Kuru bakliyatta
söz sahibi olabilmek için, öncelikle genç nüfusu tarımda çalışmaya teşvik etmeliyiz;
yerli tohumlarla üretimin yapılmasını sağlamalıyız; mazot ve gübre desteğinin
yanında ürün destekleme primini sürdürmeliyiz ve üretim planlanması çalışmalarına
devam etmeliyiz. Böylece, ülkemizi en sağlıklı şekilde besleyerek obeziteden
koruruz. Diğer yandan ‘açlığa çare’ olan bakliyatı ihraç ederek; dünyayı
sağlıklı ürünlerle doyurup, ülkemize döviz girdisi sağlarız” diye konuştu.
Mercimek ve pirinçte
fiyatlar düştü;
Nohut ve kuru fasulyenin
fiyatı, hasadın tamamlanmasıyla netleşecek
2016
yılı kuru bakliyat üretiminde, geçtiğimiz yıla oranda %5 artışın olacağını
ifade eden Mehmet Reis, şunları kaydetti:
“Kırmızı
mercimeğin hasadı yapıldı ve geçtiğimiz yıla oranla %15 rekolte artışıyla 400
bin tonu buldu. Kırmızı mercimekte, hasat öncesine oranla, %20 fiyat düştü. Yeşil
mercimek rekoltesi, iç pazarın talebini karşılayacak düzeyde değildir, ancak bu
yıl, bir önceki yıla oranla üretimde bir artış sağlandı ve bu ilerisi için umut
vaat ediyor. Nohut ve kuru fasulye hasadı başladı ve rekoltenin geçen yıl ile
aynı oranda olacağı belirtiliyor. Kuru fasulyede %5, nohutta %15 fiyat artışı
oldu. Çeltik (pirinç) hasadına başlandı ve bu yıl geçen yıla oranla %5 rekolte
artışı olacağı söyleniyor. 2015 yılına göre, bu yılın ilk çeyreğinde pirincin
fiyatı %20 düştü. Bu arada ülkemiz çeltik üretiminde son yıllarda ciddi bir
artış gerçekleşiyor. 1990’lı yıllarda iç pazarın pirinç talebinin yaklaşık
%60’ı ithal iken, 2015’e geldiğimizde ithalatın oranı %25’e geriledi. Geçmişte
3 çeşit pirinç ekimi yapılırken, günümüzde başta Cammeo pirinci olmak üzere 14
çeşit pirinç ekimi yapılıyor. Buğdayda ise, Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı bitkisel üretim birinci
tahmininde bir önceki yıla göre buğday üretiminin %9,3 oranında azalacağı
tahmin edilmekle birlikte, içi tüketimi karşılayacak kadar üretim yapılmaktadır”
diye konuştu.
Kuru Bakliyat: “Ekonomiktir, açlığa çaredir, tok
tutar, artımlıdır ve toprağı besler”
Reis Gıda tarafından; Nielsen Türkiye araştırma
şirketine, Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜİK’in belirlemiş olduğu düzey1’i
kapsayan 12 ilde, yemek yapmaktan sorumlu 20-65 yaş arası 1024 kadın
tüketicinin katılımıyla “Beslenme
ve Kuru Gıda Tüketim Alışkanlıkları & Marka Sağlığı Araştırması” 2015 yılında yaptırıldı.
Ankete katılan kadınlara, ‘-Birleşmiş
Milletler (BM), 2016’yı neden Uluslararası Bakliyat Yılı seçmiştir?’ sorusunun da
sorulduğunu anlatan Mehmet Reis, şunları söyledi:
“Kadınların,
%57’si bakliyatın ekonomik bir ürün olduğunu; %49’u bakliyatın açlığa çare
olduğunu; %47’si bakliyatın tok tuttuğunu; %38’i bakliyatın artımlı olduğunu;
%19’u bakliyatın toprağı beslediğini söyledi. Çıkan bu sonuç, kadınlarımızın bakliyat
konusunda ciddi bir bilgiye sahip olduğunun ispatıdır” dedi.
Nielsen
Türkiye’ye, 2009 yılında yaptırılan araştırma sonucunda obezite riskini
gördükten sonra Reis’in obezite mücadelesinin başladığını açıklayan Mehmet
Reis, son araştırma sonuçlarına göre de, bitkisel protein kaynağı olan kuru
bakliyatın dünyada açlığa çare olacağını ve ekonomik bir temel gıda maddesi
olduğunu sürekli gündemde tutacaklarını belirtti.
Küresel gıda krizine
karşı, kuru bakliyat en etkin çaredir
Artan dünya nüfusuyla
birlikte, gıda ihtiyacının da artmakta olduğuna dikkat çeken Mehmet Reis,
şunları anlattı:
“Birleşmiş
Milletler (BM)’nin 2015 yılı raporuna göre, dünyadaki aç insan sayısı 800
milyonu geçti. 2015 yılında 7 milyar 300 milyonu aşan dünya nüfusunun, 2050
yılında 9 milyarı geçeceği tahmin ediliyor. Uzmanlar,
artan nüfusla birlikte, 2050 yılında 2 katı gıda üretimine ihtiyaç olacağını
vurguluyor. Kısaca, önlem alınmadığı takdirde, gelecek yıllarda birçok
gıda ürününün eksikliğinden ve hızla artan gıda fiyatlarından, bugünden daha
fazla ve çaresizlik içerisinde bahsedebiliriz. Altını çizerek bir kez daha vurgulamak
isterim ki, hiçbir ülke beslenmek gibi yaşamsal bir konuyu ‘-nasıl olsa ithal ederim’
diyerek, başka bir ülkeye ihale edemez. Her ülkenin kendi topraklarında,
stratejik olan ürünlerinde, iç tüketimini karşılayacak kadar tarım üretimini
yapması zorunludur. Kuru bakliyat, küresel gıda krizine karşı en etkin çaredir”
diye konuştu.
Bende ilk kez pirincini aldım bakalım beğenecekmiyim:))
YanıtlaSil