DÜNYANIN EN SEÇKİN
MUTFAKLARININ TERCİHİ; “YABANİ
PİRİNÇ”
USA Rice Federation tarafından 30 Aralık 2014 tarihinde Radisson Blu
Hotel’de bloggerlara yönelik olarak düzenlenen etkinlikte, yabani pirincin
sağlık ve beslenme avantajlarının anlatımı ile World Master Chef Sertifikası
bulunan ilk Türk şef olan Fikret Özdemir ile bloggerlar, yılbaşı konseptli
yemek pişirme çalışması gerçekleştirdi.
Yabani pirincin üretimi, dünyada ve Türkiye’deki kullanım alanları ile
ilgili olarak bilgiler verilen etkinlikte, yabani pirincin Türk tüketicileri
tarafından sağlıklı, besleyici ve keyifli bir hububat çeşidi olarak
değerlendirildiği anlatıldı.
10.000 YILLIK BİR GEÇMİŞ
Amerikan Birleşik
Devletleri’nde 10.000 yılı aşkın bir süre temel gıda maddesi olarak kullanılmış
olan yabani pirinç, bölgeye özgü tek hububat çeşididir. Bu hububat, Kuzey
Amerika’da; özellikle de dünya hasadının yüzde 60’ını arz eden Kaliforniya’da
yetiştirilmektedir.
Amerikalılı yerliler tarafından
değerli hububat olarak görülen bu pirinç, düşük yağ oranı, uzun süre depolama
ömrünün olması, beyaz ve kahverengi pirince nazaran iki kat protein içermesi,
kanser, diyabet ve obezite riskini azaltması, dengeli ve sağlıklı bir diyet
için ideal bir temel olmasıyla dikkat çekmektedir.
100 gram pişmemiş pirinçteki 14
gram protein ile, yabani pirinç beyaz ya da kahverengi pirincin neredeyse iki
katı kadar protein içerirken, kalori içeriğinde çok az fark bulunmaktadır.
Ayrıca siyah hububatların riboflavin ve niyasin içeriği yüksektir;
karbonhidrat, lif ve mineral açısından zengin olan bu hububatlar, çok az sodyum
içermektedir. Besin maddelerinin bu kusursuz bileşimi sayesinde, yabani pirinç
dengeli, sağlıklı bir diyet için ideal bir temel oluşturmaktadır. Yabani
pirinç, glütensiz bir gıda maddesi olarak alerjisi olan kişiler için yararlıdır
ve bu yüzden yemek endüstrisinde büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Çok yönlü kullanım alanlarıyla
yabani pirinç, saf olarak ya da diğer uzun daneli pirinçlerle birlikte
harmanlanmış bir şekilde kullanılabilir. Yemeklere özgün bir lezzet katan bu
hububat aynı zamanda pilavlarda, çorbalarda ve salatalarda yer aldığında siyah
renginden ötürü yemekleri görsel bir şölene de dönüşmektedir.
Pişirme Yöntemi: İdeal olarak,
yabani pirinci en az 12 saat suda bırakın. Suyu süzün ve iki katı tuzla suda 35
dakika kadar pişirin. Yabani pirinç pişirmeden once suya yatırılmamışsa, dört
katı tuzla suda 45 ila 55 dakika, suyu çekilene kadar pişirin. İpucu: Tanelerin
üçte ikisi açılıp, krem rengi içleri ortaya çıktığında yabani pirinç pişmiş
demektir.
BİZLERİ DAVET EDEN PROMEDİA, HATİCE HANIMA VE ŞEFİMİZ FİKRET ÖZDEMİRE
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder