14 Ağustos 2011 Pazar

BAKLAVA

Bayram yaklaşıyor . Geleneksel baklavamızdan vazçeçilmiyor....
ben baklavayı ögrenmek için epey bir mücadele vermiştim...Kızlar bu tür tatlıları annelerinden öğrenirler fakat annem bilmediği için kimden öğreneyim derken imdadıma Ayşegül hocam yetişti
onada burdan sevgilerimi gönderiyorum...




 



MALZEME
1 bardak süt
1 bardak bardak yoğurt
1 bardak sıvıyağ
1 yumurta
1 kabartma tozu
limon suyu veya sirke 1 kaşık
aldığı kadar un
ceviz
AÇMAK İÇİN
nişasta
ŞERBET
4 bardak şeker
4 bardak  su
yarım limon suyu
YAPILIŞI
Tüm malzeme yoğurulup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır
30 dk.dinlenmeye bırakılır.Dinlenen hamur 45 bezeye ayrılır.
her beze bol nişastayla pasta tabağı büyüklüğünde açılır 15 tanesi üst üste konur
merdaneyle hepsi birden açılıp fırın tepsisine yerleştirilir ve üzerine ceviz serpiştirilir
geride kalan bezelere aynı işlem uygulanır aralarına ceviz konarak işlem tamamlanır
sonra pıçakla şekilli kesilir üzerine eritilmiş tereyağı dökülür
160-170 C fırında kızarana kadar pişirilir fırından çıkınca ilk sıcaklığı geçtikten sonra
soğuk şerbeti üzerine dökülür.....

AFİYET OLSUN

13 Ağustos 2011 Cumartesi

GÜLLAÇ




Ramazan denince akla ilk gelenlerden biri de Güllaçtır. güllaç, iftar sofralarında mutlaka yerini alır.
15. yüzyılda mısır nişastası kullanılarak yapılan yufkaların zamanla kuruması, kuruyan bu yufkaların şekerli sütle ıslatılıp kullanılması ile güllaç ortaya çıkmıştır. Malzemeler arasında gül suyu kullanıldığından, önceleri “güllü aş” adıyla tanınan bu tatlı, zamanla güllaç olarak mutfaklarda yerini almıştır. İlk defa 1489 yılında Osmanlı Sarayına girip kısa zamanda sarayda beğeni kazanmıştır..















MALZEME
8 Yaprak güllaç
1 kilo süt
300 gr şeker
1 kahve fincanı gül suyu (arzuya göre)
ceviz veya fıstık veya meyve

Yapılışı:
Sütü derin bir tencerede kaynatıp ocaktan alın.
Şeker ve gül suyunu ilave edip, şeker eriyinceye kadar sütü iyice karıştın.
ılık sütün bir bölümünü güllaç yapraklarını içine alacak genişlikteki bir tepsinin içine koyun.
Yaprakları, teker teker, içi süt dolu kapta hafif yumuşayıncaya dek bekletin.
Islanan güllaç yapraklarını, bir başka tepsiye sermeye başlayın. Güllaç yaprakları sütü çok çabuk emdiği için her yaprağı tepsiye koyar koymaz üstüne yarım kepçe süt ekleyin.
4 yaprak yufka dizdikten sonra yufkaların üstüne çekilmiş fındık, veya ceviz bolca serpin. Kalan 4 güllaç yaprağını da aynı şekilde karışımın üstüne dizin. Yaprakların bol sütlü olmasına dikkat edin. kalan sütü güllacın üzerine gezdirin enson üstünü istediginiz meyvelerle süsleyin

12 Ağustos 2011 Cuma

HERKESE MERHABA......

RAMAZAN AYINDA BLOGUMA BAŞLADIM HAYIRLI OLUR İNŞALLAH....
Bundan böyle sizlerleyim...Uzun zamandır bloger arkadaşları izlemekteydim... Birbirinden güzel paylaşımlar, kaynaşmalar gördüm çok hoşuma gitti aranıza katılmaya karar verdim...Blogumda yemek, gezi, anı, makineme takılanlar, herşeyi...v.s. paylaşacagım...Şimdilik tarif yazmıyacağım sadece yaptığım yemek resimlerini, gezdiğim yerlerin resimlerini, lezzet mekanlarının resimlerini sizlerle paylaşacağım.....Herkese sevgiler...